Fantezie și civilizație

După ce călătorești prin zona de maximă civilizație (civilizație într-un context strâmt, al normelor respectate și al libertăților înțelese decent) a Europei, prin care eu înțeleg țările nordice, Austria, Germania, Benelux, Liechtenstein,  poate chiar și Regatul Unit, te întorci acasă în România cu oarecare fantezii despre ce înseamnă civilizație și cum ar fi ca ele să fie implementate aici, în spațiul românesc. Și spun fantezii pentru că din multe considerente, ele nu pot fi altfel decât fantezii. Și poate că nu este nimic rău în a crede în fantezii și cu atât mai puțin rău în a avea anumite fantezii, mai ales că ele pot educa spiritele și le pot face mai receptive, mai puse pe treabă.

Cred că fiecare călător în acest spațiu de care vorbeam mai sus, are sau a avut la un moment dat, sentimentul mirării stupide, acea mirare a omului de țară. Nu este nicio rușine. Nu este nicio rușine în a avea aceste mirări, căci ele conduc până la urmă la fantezie. Dar uneori se întâmplă să ajunge acasă, în România, și să vrem să implementăm acele fantezii cu forța. Desigur, ar zice unii, pentru orice există un început și sunt de acord cu asta. Nu sunt însă de acord cu fronda ce se ascunde în spatele dorinței de „civilizare”, de transformare a fanteziei în realitate.

Nu știu de unde vine această vanitate a civilizatului, a celui care a scos capul din pământ. Teoretic, ar trebui să fie indiferent, să nu îi judece pe cei din jurul său, să le accepte opiniile și gesturile, să își vadă, în principiu, de treaba lui. Într-o zi mergeam pe Turda, pe jos, într-o banală după-amiază. Din spatele meu, pe trotuar, călare pe bicicletă, venea un băiat la vreo 30 ani, cu mutră de occidental. Nebărbierit de vreo două săptămâni, cu bicicletă de oraș, cu un câine corcit legat de ghidon, îmbrăcat nițel hipsterește dar nimic exagerat. Se oprește la o trecere de pietoni și așteaptă, civilizat, să se facă verde. Nu venea nicio mașină de nicăieri. Un bătrânel se asigura și traversează pe roșu. Nimic de spus, a trecut pe roșu, nu e OK și nu este un exemplu bun pentru nimeni. Dar acel tânăr boem, aparent educat, aparent cu viziuni occidentale, se apucă și urlă: „bre tataie, nu vezi că-i roșu?! unde treci?! Țăran infect ce ești! Țăranule! Omori oameni nevinovați, să te aibă pe conștiință!”.

Nu știam că a fi civilizat presupune să îi jignești pe ceilalți atunci când fac ceva ce nu este OK, ceva ilegal. În Austria, ies din curtea în care stăteam și care dădea într-o stradă cu sens unic. Din greșeală ies invers, pe interzis. Nu venea nicio mașină așa că parchez pe interzis două secunde cât să închid poarta în urma mea, apoi să întorc și să plec regulamentar. Dar nu apuc. O femeie la vreo 60 ani vine la mine și îmi vorbește în germană. Îi spun English Please iar femeia începe în engleză să îmi explice, zâmbind, să nu las mașina așa pentru că sunt pe interzis și risc să iau amendă. Îi explic povestea, zâmbind, ea pleacă, eu întorc și așa mai departe.

Sper că acel tânăr care urla pe Turda, vrând să civilizeze cu mijloacele barbariei, era doar un caz izolat de mitocan care crede că dacă ascultă jazz, bea ceai și merge pe bicicletă este mai deștept, mai civilizat.

Este frumos să vrei să schimbi lucrurile sau să le vrei mai bune decât sunt. Dar pentru asta ar trebui apelat la seducție și nu la scandal sau fițe de civilizat.

Reclame

Un gând despre „Fantezie și civilizație

  1. Ba, pana la urma tarile imbibate de mitocanie (nu zic neaparat de Romania, ca sunt tari mult mai nesimtite ca a noastra, de exemplu Turcia care e cotata culmea mai bine) ajung sa te scoata din minti daca esti civilizat sau mai rau, crezi in civilizatie. Asa ca pana la urma cred ca daca e cineva sa fie absolvit, atunci ar trebui sa fie tanarul biciclist. E adevarat ca poate nu a procedat cum trebuie, dar de ce tocmai oamenii civilizati trebuie sa stranga din dinti? Ei macar sunt cu un pas inainte, sunt civilizati…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s