Pedeapsa care definește

Viata aparține foarte puțin timp omului. Această apartenență nu durează mult dar arde cu flacără mare. Este urmată de abandon. Abandonul pentru o cauză, fie că este o idee, un om, un neam, un Dumnezeu, o teorie. Viata nu îi mai aparține dar nu are neapărat mai puțin sens. Este chiar mai vie, mai carnală și frumoasă ca niciodată. Viata îi aparține doar atunci când este copil sau când se află pe patul de moarte.
Omului îi este destinat sacrificiul căci din sacrificiu se trage. Nașterea sa, momentul în care își primește pedeapsa fundamentală, îl condamnă la un lung sir de sacrificii, o penitenta rotundă care oferă cea mai bună definiție a vieții, înduhovnicind-o cu sens. Omul trebuie să își poarte crucea cu demnitate, să consume sacrificiul și sa îl înnobileze cu cu răstignirea  pe crucea. Să ducă mai departe chemarea sacrificiului. Când omul nu își mai deține dreptul asupra vieții, atunci ea revine sacrificiului. Ciclu de sacrificii se încheie ironic: atât timp cât își deține viața, omul nu se bucură de ea suficient iar când nu o mai deține începe să o iubească și să se bucure de ea cu adevărat.

Omul care se va ține departe de sacrificiu, se va ține departe de viață. Va trăi o formă vegetativă, lipsită de credință, într-o conjunctură spirituală guvernată de ospăț și excese. Lipsa jertfei nu eliberează ci constrânge, nu iartă ci acuză și mai presus de toate, nu fericește ci în timp construiește în jurul său un infinit șir de tristeți. 

Omul este construit pentru a crede și a acționa în slujba credinței sale. Altfel, lipsit de credință, va trăi diluat și îndărătnic, va fugi de cultură și de lucrările ei, va raționaliza pe Dumnezeu și nu va înțelege nimic din drumul său. Va crede că cei din jur i se opun, că îl judecă și caută să-l fure, se va furișa pe lângă ziduri, va căuta penumbra și cuvintele puține, va căuta recordurile și victoriile, va căuta mai degrabă să ignore decât să ierte și mai repede să fugă decât să compătimească. 

Nu există nicio pacoste mai mare pentru om decât lipsa credinței. Într-un spirit, într-un Dumnezeu, într-un neam, într-un destin, într-un sacrificiu. 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s