O colonie de necalificați

Întotdeauna societățile au avut nevoie de coloniile lor de necalificați. Munca și-a cerut tributul de la instituțiile de învățământ menite să formeze intelectuali, ingineri, medici, oameni de știință, economiști și așa mai departe. Și mereu l-au obținut, e drept, uneori cu vârf, alteori doar pe fundul blidului. Ce ne-am face fără necalificați? Ne-ar întinde câinii, ne-am sufoca printre gunoaiele pe care nu le mai ridică nimeni, ne-am înconjura de case nezidite și geamuri termopan abandonate pe trotuar din lipsă de geamgii sau ne-am înconjura de chinezi care încet încet s-ar amesteca printre noi iar în vreo treizeci de ani de-acum încolo, ne vom trezi cu copii români cu ochii mici. 

Dar la cât de mulți pică bacu și la cât de mulți îl iau pe covrigi, acest pericol nu ne paște prea amenințător. Cel mult îi paște pe alții, căci coloniștii picați la bac or să năpădească Spania și Italia, Danemarca și Germania, mai cu acordeonul, mai cu bidineaua. Nu vor rămâne suficient de puțini pentru a importa chinezi dar nici nu vor rămâne suficient de mulți pentru a își vinde pielea prea ieftin.

Dar gaura cea mai mare se va vedea în birouri. Și nu acum. Peste patru, cinci, șase, zece ani. Noii veniți, aroganți și prostănaci vor susține lefurile mari ale celor vechi. Vor fi dovada vie că cei bătrâni sunt tot mai buni. Până când vor muri. Sau se vor pensiona. Sau vor pleca în interminabili ani sabatici. Și atunci vom importa expați. Care se vor amesteca printre noi iar în treizeci de ani vom naște copii români un sfert italieni, indieni, africani, americani, franțuzi, englezi apoi jumătate apoi Dumnezeu cu mila.

Stratificare prin colonizare. Schizofrenizarea unui neam care și-a pierdut direcția (de mult). Segregarea pe gradele de foame. Imaginați-vă un Zid al Berlinului invizibil. Într-o parte cei înfometați, speriați și dornici de fugă iar în cealaltă parte unii aproape indiferenți, aproape sătui, aproape liniștiți.

Dar Zidurile sunt făcute să cadă. Să fie trecute. Să fie ignorate. Și atunci ori va fi revoluție, ori măcel. Ori ambele.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s