A cui este vina? A poporului sau a generației?

Fiecare popor deține o matrice de virtuți în funcție de care, într-un anume context social, cultural sau economic, își asumă decizii sau credințe. Ceea ce poate fi condamnat la un popor este acea matrice de virtuți, nu deciziile sau credințele contextuale, asumate ca urmare a acelei matrici. Doar generațiile pot fi acuzate și condamnate pentru deciziile sau credințele lor, nu popoarele. O generație vinovată de genocid trebuie să își ispășească pedeapsa, nimic de spus. Generațiile viitoare trebuie să păstreze amintirea acelei vinovății și trebuie să o trateze cu o oarecare sacralitate. Dar nu cred că ajută nimănui reportarea condamnării de la o generație la alta, la infinit. Asta nu înseamnă izolarea sentimentului de rușine sau ignorarea legăturii fundamentale dintre generația asasină și copiii sau nepoții ei. Dar nu trebuie reportată condamnarea.

Helmut Schmidt a spus într-un interviu dat de curând în România, că un neamț nu ar trebui să conducă niciodată Europa ca urmarea faptului că germanii au ucis 6 milioane de evrei în timpul celui de-al doilea război mondial. În primul rând, Europa, așa cum își poartă acum straiele ideologice, n-ar trebui să fie condusă de nimeni. În al doilea rând, Germania se află în fruntea Uniunii Europene datorită unei matrici de virtuți, nu din cauza unei generații vinovate de asasinat. Au trecut doar 70 și un pic de ani de la marele asasinat și nimeni nu spune că genocidul trebuie uitat sau tratat cu mai puțină importanță. Dar nu văd legătura, totuși, între meritele unei generații actuale și vinovăția unei generații trecute. Germania poate n-ar avea dreptul să aibă un discurs intolerant referitor la minorități, poate n-ar trebui să se exprime în cazul unor conflicte etnice, poate n-ar trebui să mai aibă vreodată preferințe privind acceptarea diferitelor naționalități, culturi sau religii în spațiul ei, poate n-ar mai avea voie să se raporteze cu emfază și intoleranță la problemele vecinilor Europeni dar nimeni nu o poate opri să aibă o economie bună.

Nu cred că o contabilitate a victimelor genocidului mai ajută la ceva, însă totuși nu doar germanii au făcut crime, chiar și vorbind doar despre evrei. E drept, poartă responsabilitatea de necontestat de a fi urmat și crezut (chiar dacă pentru puțin timp și nu în totalitate) un lider nebun, un asasin bolnav și lamentabil care nici măcar nu era german și care nici măcar nu avea curajul să comită acele crime cu mâinile sale.

Ce ar trebui să facem în acest caz? Să reportăm crimele inchiziției în contul poporului italian doar pentru ca Papa Inocențiu al 3-lea a instaurat inchiziția? Sau să îl legăm pe Kalașnikov la 95 de ani pentru că a inventat o armă?

Responsabilitatea unor crime revine generațiilor în sânul cărora s-au comis. Solemnitatea față de problematică revine poporului respectiv pentru totdeauna. În rest, Dumnezeu să-i odihnească pe toți acei nefericiți pe carnea și sufletul cărora s-a scris istoria.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s